Ομιλία Τελετής Βράβευσης 12ης Παγκύπριας Λογιστικής Ολυμπιάδας

July 18, 2016 Pekom

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ 12ης ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ – Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου κτίριο Αναστάσιος Γ΄ Λεβέντης αίθουσα Β108 στην Πανεπιστημιούπολη

5

  • Έντιμε Εκπρόσωπε του Υπουργού Οικονομικών 
  • Κύριε Ανδρέα Ζαχαριάδη βοηθέ Γενικέ Λογιστή της Δημοκρατίας.
  • Έντιμη Εβίτα Λιβέρα – Μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Φίλε Πρόεδρε του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου – Κύριε Δημήτρη Βάκη.
  • Κύριε Χριστάκη Ιωάννου – Συνέταιρε του Ελεγκτικού Οίκου Deloitte.
  • Αγαπητοί συνάδελφοι, Γονείς και Τιμώμενοι Μαθητές και Μαθήτριες

 

Σε ένα περιβάλλον σημαντικών εκπαιδευτικών αλλαγών και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης πραγματοποιήθηκε και  φέτος η 12η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα που όπως και οι προηγούμενες είχαν κύριο στόχο την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και της ενθάρρυνσης των μαθητών να γνωρίσουν καλύτερα το μάθημα της Λογιστικής. Επίσης να δώσει την δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις ικανότητες και δεξιότητες τους στο συγκεκριμένο μάθημα.

 

Η 12η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και για την ελεύθερη Αμμόχωστο στο Παραλίμνι.

 

Συνδιοργανωτές και της 12ης Παγκύπριας Λογιστικής Ολυμπιάδας ήταν:

  • Η Παγκύπρια Ένωση Καθηγητών Οικονομικών Μαθημάτων
  • Το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

 

Στην 12η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα συμμετείχαν φέτος  385 υποψήφιοι από 50 σχολεία και ινστιτούτα (δημόσια και ιδιωτικά) από όλη την Κύπρο. Σε σχέση με την περσινή χρονιά υπήρξε μια πάρα πολύ μικρή αύξηση όμως δεν έχουμε φτάσει τους αριθμούς που είχαμε στα έτη πριν την κρίση.

 

Στην αποψινή τελετή θα βραβευθούν με μετάλλια 45 μαθητές στο Επίπεδο Ι και 15 στο επίπεδο ΙΙ.

 

Η κύρια αλλαγή που έχει ξεκινήσει φέτος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα του Δημόσιου, δηλαδή η κατάργηση του ενιαίου Λυκείου και η επαναφορά ενός είδους παραλλαγής του συστήματος των κλάδων που είχαμε πριν το ενιαίο Λύκειο κατά την γνώμη μου θεωρείται σωστή και την χαιρετίζουμε. Το μάθημα της Λογιστικής θα διδάσκεται στις δύο κατευθύνσεις από τις έξι που έχουν δημιουργηθεί. Στις κατευθύνσεις οικονομικών επιστημών και εμπορίου και Υπηρεσιών. Πέρσι σε αυτό το χώρο ανάφερα ότι όσο αφορά την διδασκαλία της Λογιστικής υπάρχουν σημαντικές διαχρονικές αδυναμίες. Πρώτο τα βιβλία που διδάσκονται στα παιδιά έχουν γραφτεί πριν 28 χρόνια και απλώς κάθε χρόνο ανατυπώνονται και δεύτερο η μη διδασκαλία της Λογιστικής σύμφωνα με τα διεθνή Λογιστικά πρότυπα. Φέτος βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να συγχαρούμε το Υπουργείο Παιδείας διότι άρχισε να υλοποιεί και τις δύο αλλαγές δηλαδή συγγραφή και νέων βιβλίων και σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα. Φαίνεται μας έλαβε σοβαρά υπόψιν.

 

  • Σ’ αυτό το σημείο επιτρέψετε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο χορηγό μας τον Ελεγκτικό Οίκο Deloitte που χωρίς την οικονομική του στήριξη θα ήταν πολύ δύσκολη η διοργάνωση της Ολυμπιάδας ειδικά αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης η συνεισφορά του είναι σημαντική.

 

Τελειώνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό διότι η σημερινή μέρα είναι για τους τιμώμενους θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές των θεμάτων, Κύριο Μιχάλη Ελπιδώρου, Κύριο Παντελή Χατζηπαντελή, και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων  του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα τις Καθηγήτριες Αποστολένα Θεοδοσίου και Εβίτα Λιβερά για την σημαντική βοήθεια τους που πρόσφεραν στην προετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων. Επίσης όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης που χωρίς την ομαδική δουλειά όλων, δεν θα είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Θέλω επίσης να συγχαρώ όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα και να τους ευχηθώ ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

 

Τέλος εύχομαι σε όλους Καλό Καλοκαίρι.

Σας ευχαριστώ